Bouten, schroeven en moeren

Bouten en moerenSchroeven, bouten en moeren hebben alle drie iets met elkaar gemeen. Het zijn namelijk bevestigingsmaterialen. Toch is er wel een verschil tussen deze materialen.

Wat zijn schroeven?

Schroeven zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Een schroef kenmerkt zich door de kop met een sleuf of kruisje. Hiermee kun je de schroef vastdraaien. Verder is het een staafje met schroefdraad aan de buitenkant. De onderkant is een punt, zodat de schroef makkelijk te bevestigen is. Je kunt schroeven met een schroevendraaier of boormachine aandraaien. Vaak moet je wel eerst een gaatje boren, voordat je de schroef in kunt draaien.

Je hebt ook zelfborende schroeven. Je hoeft dan van te voren geen gaatje te boren. Dit gaat allemaal tegelijkertijd, waardoor je tijd kunt besparen tijdens het klussen. Aan de aandrijving van een schoef kun je bepalen welk gereedschap je nodig hebt. Zo heb je bij een schroef met sleufkop een sleufschroevendraaier nodig. De meeste schroeven hebben deze aandrijving. Met een zeskant schroef heb je een steek-, dop- of ringsleutel nodig.

Wat zijn bouten en moeren?

Een bout gebruik je als je verschillende materialen aan elkaar vast wilt maken. Je moet eerst een gat boren waar je de passende bout doorheen steekt. Met de moer verbindt je de materialen stevig aan elkaar vast. Bouten zijn ook verkrijgbaar in vele soorten en maten. De dikte van een bout wordt aangegeven met een cijfer. Als je een bout gebruikt heb je ook een moer nodig om ze met elkaar te verbinden. Deze moer moet hetzelfde cijfer hebben als de bout, anders passen ze niet op elkaar.

De vorm van de kop bepaalt welk gereedschap je nodig hebt. Bij een zeskantige bout heb je meestal een steeksleutel of ringsleutel nodig. Als de bout een gleufkop hebben gebruik je een gleuf schroevendraaier. Bij een inbuskop gebruik je uiteraard een inbussleutel of schroevendraaier. Let er wel op dat je de goede sleutel of schroevendraaier gebruikt. De kop kan namelijk afvallen, waardoor je steeds minder grip hebt. Mocht de kop beschadigd zijn dan is het lastig om ze los te draaien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *