Is het nog slim om begin 2020 een woning te kopen? – Veel nieuwbouwprojecten

Sinds een aantal jaren zit de huizenmarkt enorm in de lift. Het is een stuk aantrekkelijker geworden om een woning te kopen, waardoor er ook een krapte op de huizenmarkt is ontstaan. De overheid zet daarom vol in op nieuwbouw om het tekort aan koopwoningen terug te dringen. Toch zullen de huizenprijzen nog steeds stijgen in het begin van 2020 vanwege de krapte op de markt. Veel starters en andere woningzoekenden vragen zich daarom af of nu het juiste moment is om een nieuwe woning te gaan kopen. In dit artikel lees je meer over de vraag of het daarom nog verstandig is om begin 2020 een woning te gaan kopen?

Verwachtingen voor de huizenmarkt

Om te weten of het begin 2020 nog slim is om een woning te kopen, is het belangrijk om te weten wat de verwachtingen op de huizenmarkt zijn. Aangezien de krapte voorlopig nog niet is opgelost zullen de huizenprijzen in 2020 nog een stuk verder gaan stijgen. Hierdoor zal het aantal woningverkopen gaan dalen, grotendeels vanwege de prijsontwikkeling. Er is op dit moment het grootste tekort aan huizen tot 250.000 euro, waardoor starters het moeilijk hebben op de huizenmarkt. 

Veel meer nieuwbouwprojecten

Om de krapte op de woningmarkt enigszins op te lossen, zijn er een hoop nieuwbouwprojecten. Het kopen van een nieuwbouwwoning heeft een hoop voordelen voor starters. Mede doordat je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen of geld kwijt aan taxatie, is het een stuk aantrekkelijker. Ook heb je als starter het voordeel van een starterslening, waardoor het kopen van een nieuwbouwhuis tot de mogelijkheden gaat behoren. Ben je benieuwd naar de projecten in de buurt van Leiden? Bekijk de projecten op www.nieuwwonenleiden.nl.

Waar moet je rekening mee houden?

Als je van plan bent om begin 2020 toch een huis te gaan kopen, dan zijn er een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. Er zijn een aantal veranderingen doorgevoerd, onder andere dat je iets meer kan lenen en ook extra kunt lenen voor een energiezuinig huis. Daarnaast is de maximale hypotheekrenteaftrek in 2020 46%. Dit aftrekpercentage zal de komende jaren versneld afgebouwd worden en zal in 2023 nog maar zo’n 37% zijn. 

Als je van plan bent te gaan klussen aan je huis is het belangrijk om te weten dat dit door een hogere btw een stuk duurder is geworden. De lage btw is namelijk 9% in plaats van 6% en klussen zoals isoleren en schilderen vallen hieronder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *