Laminaat soorten. Waar kan ik uit kiezen?

Laminaat vloeren zijn in alle kleuren en maten te vinden, geschikt voor iedere ruimte. Steeds meer mensen kiezen voor een laminaat vloer in huis. Bovendien; met een beetje hulp kan iedereen deze vloer zelf leggen!

Welke laminaat soorten kun je uit kiezen?

– met of zonder V-groef 
– brede of smalle plank 
– dikte; 6, 7 of 8 mm 
– lengte per plank 
– mat of glans look 
– materiaal (hdf / melamine) 
– vorm (plank of tegel) 
– steen of hout look 
– kleur 
– watervast

Laminaat is bijna niet meer te onderscheiden van een echte houten vloer. Er zijn tegenwoordig zelfs vloeren met reliëf te koop, waardoor het nog echter lijkt. Of je nou kiest voor een lichte of donkere kleur, de ruimte krijgt daardoor een warmere uitstraling. Vandaag de dag zie je bij veel mensen een lichte kleur laminaat in de woonkamer, waardoor de ruimte groter lijkt.
Een vierkante laminaattegel met steen-look wordt veelal gebruikt in keukens. 

Laminaat leggen

Lees voor het leggen goed de instructies door. Niet iedere laminaat vloer wordt op dezelfde manier gelegd. 
Welk gereedschap is nodigdecoupeerzaag met laminaatzaagje of laminaatsnijder, afstandhouders, potlood, winkelhaak en meetlat. En misschien een handige buurman die een handje wil helpen?

Tip: zet de planken nooit schuin tegen de muur, daardoor kunnen de planken krom trekken. 

Laminaat kan worden gelegd op een houten of betonnen ondergrond. Een betonnen ondergrond mag niet meer dan 2% vocht bevatten en moet voorzien zijn van folie om vocht weg te houden. Voor beiden geldt dat de ondergrond vlak, vochtvrij en schoon moet zijn.

De vloeren zijn zeer makkelijk te onderhouden. Gebruik een zachte bezem of stofzuiger om de vloer schoon te houden. Vrijwel alle supermarkten en bouwmarkten verkopen laminaatreiniger, waardoor je de vloer kan dweilen zonder het laminaat aan te tasten. Plak viltjes onder de meubels, om ze te verplaatsen zonder krassen te maken. Hierdoor heeft de laminaatvloer een langere levensduur. 

Bron: www.renovatienieuws.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *