Wat heb ik nodig voor het bewerken van metalen buizen?

Ga jij metalen buizen bewerken en vraag je je af wat je nodig hebt voor deze klus? Of ben je graag in de weer met het installeren van leidingen wil je graag weten of je sommige handelingen sneller of goedkoper kunt verrichten? Met de juiste tools wordt jouw werk een stuk eenvoudiger en kun je meer handelingen verrichten in minder tijd. Welk gereedschap geschikt is voor jouw werkzaamheden hangt natuurlijk af van wat je precies gaat doen, hoe vaak je het doet en wat je budget is. Meer over de gereedschappen voor het bewerken van metalen buizen lees je op deze pagina.

Afkorten van metalen buizen

Bij het bewerken van buizen vormt het afkorten een belangrijk onderdeel van je werkzaamheden. De buizen die je ontvangt van de leverancier of in de bouwmarkt aanschaft zijn doorgaans niet op de juiste lengte afgekort. Er zijn verschillende gereedschappen en machines die het afkorten van een metalen buis mogelijk maken. Met een pijpensnijder kun je dunwandige stalen buizen handmatig snijden. Houd de diameter van de buis in de gaten om er zeker van te zijn dat de snijder die je aanschaft geschikt is voor jouw buizen. Voor een meer industriƫle aanpak kies je voor een buisafkortmachine.

Het buigen van metalen buizen

Nadat je de buis of buizen op de gewenste lengte hebt afgekort, is het tijd om de buis te buigen. Althans, dit is noodzakelijk wanneer je  geen gebruik kunt maken van een leiding in een rechte lijn, wat meestal het geval is. Het buigen van een buis is een belangrijke stap van het project. Bij het buigen wil je er namelijk voor zorgen dat het buiseinde naadloos aansluit op de koppeling en bovendien wil je de buissterkte niet verminderen of de vorm van de buis aanpassen. Met een buigtang zorg je ervoor dat de buis zorgvuldig gebogen wordt in de hoek die jij nodig hebt, zonder dat de buis vervormd raakt. Voor professioneel en veelvuldig gebruik raden we een hydraulische buigmachine aan. Hiermee werk je nog sneller en kun je ook dikkere buizen buigen zonder kracht te hoeven zetten.

Handig om te hebben

Naast het afkorten en buigen van buizen zijn er ook andere handelingen mogelijk of zelfs noodzakelijk. Denk aan meetinstrumenten die nodig zijn om te bepalen wat de afmetingen en juiste buighoek zijn. Voor het aanbrengen van een groef, voor een stabiele connectie, is een rolgroefmachine ook aan te raden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *